Sparing realiserer drøymer

- Når det gjeld å spare pengar, er det ingenting som slår den såkalla vekehandlinga. Ein gjennomsnittsnordmann sparer rundt 1 500-2 000 kroner månadleg på å samle daglegvarehandlinga til ein dag i veka, seier Christian Vestengen.

Han er finansrådgivar i Eika Kapitalforvaltning, og held jamleg foredrag om korleis nordmenn kan få lønna til å strekkje litt lenger.

- Eg er den første til å innrømme at sparing aldri kjem til å bli sett på som sexy. Men vi har dessverre ein tendens til å gløyme kvifor vi leggje til side pengar, seier han og utdjupar: - Vi sparer for å realisere drøymar. Dei aller fleste planar for framtida inneber ein eller anna form for pengebruk. Det gjeld spesielt dei store hendingane i livet, som bryllaup, konfirmasjonar og storferien med familien, men også dei "små draumane" i kvardagen.

Dei små drøymene i kvardagen?

- Som å dra på ein tur til Stockholm, ta med barna til badeland, eller unne seg ei teaterframsyning og restaurantbesøk på ein tysdagskveld.

 

Det morosame er at ved å spare pengar, har du faktisk råd til å sløse litt innimellom. 

 

Gode sparetiltak i kvardagen

Det er vanskeleg å spare pengar om kontoen er tom på slutten av kvar månad. Heldigvis kan forholdsvis små sparetiltak utgjere store summar. Her er nokre forslag:

  • Gjer ein stor vekehandel istadenfor mange små. Ein gjennomsnittsnordmann kan spare rundt 1 500-2 000 kroner kvar månad på å samle daglegvarehandlinga.
  • Fyll bensin når det er billig, oftast på måndag og torsdag morgon. Ved å fylle på dei billige tidspunkta kan du spare opptil 2 kroner per liter. Fyller du for eksempel 50 liter drivstoff ein gong i veka, kan du spare 100 kroner kvar veke. Dette blir då 100 kroner*52 = 5 200 kroner spart i året.
  • Har du gløymt å bruke treningssenteret? Finn alternative treningsformer. 500 kroner per månad*12= 6 000 kroner spart i året.

Vestengen foreslår også å kutte ned på dei små kostnadene du har frå dag til dag, eller veke til veke.

- Start gjerne med å gå inn i nettbanken og sjekk brukte forbruket ditt dei siste tre månadene. Dei fleste får ei aha-oppleving når dei ser totalbeløpet på ulike ting. Vidare anbefaler han at du:

  • lagar eit månadsbudsjett og prøver å halde deg til dette
  • sjekkar straumrekninga, og skifte til ein billigare leverandør
  • fyller vassflaska med springvatn i staden for å kjøpe i butikken      

Og forresten - kor lang tid har den gått sida du sjekka prisar på telefonabonnementet, spør han retorisk.

 

Opprett ein fast spareavtale

For at sparinga verkeleg skal monne, anbefaler Vestengen å setje opp ein fast spareavtale i banken, som gjer at for eksempel 1 000 kroner blir direkte overført til sparekontoen eller fondet din kvar månad. Dette gjer litt vondt dei første månadene, men etter kvart vil du tilpasse forbruket ditt slik at du ikkje merkar at du har mindre pengar å rutte med i kvardagen, forklarer finansrådgivaren.